Techniek: Weten wat je doet

geelSteeds meer voetbalclubs gaan ertoe over om een techniektrainer aan te trekken. De behoefte om spelers te laten schaven aan hun technische vaardigheden is groeiende en het credo: "Voetballen leer je (alleen) door te voetballen" begint terrein te verliezen.

Als voormalig musicus (pedagogische graad behaald aan het Utrechts Conservatorium), weet ik dat je niet alleen door bijvoorbeeld piano te spelen leert pianospelen. Hier gaat ook veel studie aan vooraf om onder andere alleen al de verschillende speeltechnieken onder de knie te krijgen en die vervolgens bij de gewenste muziekstijl toe te passen; ook in de muziekwereld kan je spreken over functionele techniek. Wanneer je als musicus over (te) weinig techniek beschikt wordt het musiceren beperkt tot het maken van toevalstreffers. Verfijnd musiceren vraagt om oproepbare techniek, techniek die in dienst staat van de muziek.

Om bij het voetballen over een functionele techniek te kunnen beschikken, zal je dus onder andere een flink aantal wedstrijdgerelateerde bewegingen onder de knie moeten zien te krijgen. Zo moet je als verdediger bij de opbouw of bij de omschakeling andere bewegingen gebruiken dan een flankspeler die buitenom moet voor de voorzet of de diepe spits die de tegenstander in de rug zal moeten zien uit te spelen. Als je deze bewegingen in kaart hebt gekregen (functionele techniek) zal je intensief moeten trainen om ze je eerst eigen te maken en daarna toe te passen in de spelsituatie die daarom vraagt. Dat je bij het goed uitvoeren op het juiste moment van de juiste bewegingen ruimte creëert voor jezelf en je medespelers is wat functionele techniek zo interessant maakt; de tegenstander zal moeten reageren waardoor er elders weer nieuwe ruimte ontstaat waar zich nieuwe mogelijkheden voordoen om de tegenstander uit te spelen.

In het volgende filmpje is te zien hoe de eigen vaardigheden als functionele techniek in wedstrijdsituaties toegepast kunnen worden.

Fred Duijnstee © 2011

Duijnstee Hogeschool Voetbal